Vedea lui oog behandeling.

In de laatste jaren is de effectiviteit van nieuwe therapieën onderzocht en aangetoond. Vooral met zogenaamde dichoptische training zijn goede resultaten bereikt.

Dichoptisch betekent het gelijktijdig stimuleren van zowel het luie oog als het goede oog.

Elk oog krijgt een deel van het totaalbeeld te zien en de hersenen maken van de 2 beelden één geheel.

Door het spelen van dichoptische games wordt, net als bij het afplakken van het goede oog, het oog en de verbindingen naar het brein gestimuleerd. Onderzoek toont aan dat deze therapievorm 5 tot 8 keer effectiever zou kunnen zijn dan afplakken.

Ter illustratie. © Zeptolab
De Vedea Methode

Hoe ziet de Vedea therapie er in de praktijk uit?

Met een moderne telefoon in een overal verkrijgbare VR-headset kunnen kinderen thuis de therapie volgen. De headset is een comfortabele VR bril speciaal ontwikkeld voor kinderen.

Een ruime bibliotheek met voor elk wat wils is de sleutel tot “therapietrouw”. Spelletjes, games, 3D avonturen en uiteindelijk ook educatieve spelletjes zorgen ervoor dat kinderen zonder dat ze er erg in hebben werken aan de verbetering van hun zicht.

Door continu nieuwe games en content toe te voegen aan de library blijft het kind betrokken en geïnteresseerd.

6000
Aantal nieuwe kinderen met een lui oog per jaar in NL
155000
Aantal nieuwe kinderen met een lui oog per jaar in EU

“Kinderen met een oogpleister op zijn feitelijk sterk visueel gehandicapt en worden vaak gepest.”

moeder van Mare

Hoe ver zijn we?

Het ontwikkelteam van Vedea is op dit moment volop bezig met het ontwikkelen van kindvriendelijke games en andere content. We doen dat in samenwerking met een aantal gerenommeerde instituten en specialisten.

Na de zomer van 2021 start een breed opgezet onderzoek met tientallen patiënten om de methode klinisch te testen.

We verwachten dat de methode vanaf begin 2022 beschikbaar zal worden voor veel kinderen met amblyopie.

Wilt u op de hoogte blijven? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief

Patiënt monitoring

Voor ouders en behandelaars ontwikkelen we een online dashboard waarmee zij op ieder moment inzicht krijgen in het gebruik van de methode en het effect van de behandeling.

Essentiële uitgangspunten

De fundamentele keuzes van Vedea.

Leuk, leerzaam en effectief

Om kinderen effectief te kunnen behandelen is de therapietrouw van groot belang. Een variërend aanbod van spelletjes, dat op ieder gewenst moment aansluit op behoeftes en interesses, houdt het kind bij de les.

Informatie en controle

Voor behandelaars ontwikkelt Vedea een online dashboard waarmee zij op ieder moment inzicht krijgen in het gebruik van de methode en het effect van de behandeling.

Betaalbaar voor ouders

De Vedea methode is betaalbaar voor iedereen. Ons streven is om de methode net als de huidige behandeling in het basispakket te krijgen.

Mobiele technologie

Therapie thuis, maar toch online verbonden met de behandelaar. Nieuwe content op afstand geserveerd. Data-analyse en machine learning. Mobiele technologie maakt heel veel mogelijk.

Makkelijk verkrijgbaar

De methode is geschikt voor overal verkrijgbare hardware (een telefoon in een VR-headset). Zo maken we de methode voor zoveel mogelijk kinderen, laagdrempelig beschikbaar.

Optimaal resultaat

Het gaat om het verbeteren van het zicht. Door slimme analyse kunnen we ontdekken welke content het effectiefst is en welke het meest populair. Zo is het mogelijk de behandeling voortdurend te verbeteren.

“Een VR headset is de optimale device voor dichoptische training.
Zo controleer je het totale gezichtsveld”.

prof. dr. Bas Rokers

Samenwerken is cruciaal

Support ons project.

Om deze innovatieve therapie te realiseren werken we samen met een aantal gerenommeerde instellingen, specialisten en adviseurs.

Maar de inbreng van u als ouder of verzorger is minstens net zo belangrijk voor ons. Dus ook uw hulp kunnen we goed gebruiken!