Een comfortabele headset voor kinderen

By 21/12/2020March 23rd, 2021nieuws

Een comfortabele headset voor kinderen.

Omdat de meeste VR brillen niet geschikt zijn voor jonge kinderen (vanaf 4 jaar oud) zijn we volop bezig met de ontwikkeling van onze eigen headset. De reden Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de IPD (interpupillaire afstand) bij kinderen veel kleiner is dan bij volwassenen. In ons product gebruiken we daarom extra kleine lenzen, zodat we een lage IPD kunnen realiseren.

Een ander voordeel van onze bril is de pasvorm, die speciaal is ontworpen voor jonge kinderen. Kinderen hebben natuurlijk een kleiner hoofd dan volwassenen, vooral in de breedte. Onze pasvorm sluit beter aan op de hoofden van kinderen, wat resulteert in meer draagcomfort.

Er zijn meer producten op de markt die zich profileren als VR brillen voor kinderen. Maar deze brillen zijn vaak toch niet geschikt voor jonge kinderen van 6 jaar of jonger, omdat de IPD en pasvorm niet voldoende klein zijn. 

Omdat onze bril voor een bepaalde doelgroep bestemd is (kinderen met een lui oog) kunnen we ons product beter afstemmen op de wensen en behoeften van deze doelgroep. Vooral voor strabenten (scheel zien) is het belangrijk om bepaalde aanpassingen te maken aan het product. Om ervoor te zorgen dat ook het schele oog recht naar het scherm kan kijken wordt er gebruik gemaakt van een prisma. Een prisma is een optisch hulpmiddel, wat gebruikt wordt om lichtstralen met een bepaalde hoek te refracteren. In dit geval wordt de prisma op de bril tussen het schele oog en de lens geplaatst. In het geval van anisometropie, myopie en hyperopie kunnen kinderen een bril of contactlenzen dragen in de VR bril. Ook kunnen ze in sommige gevallen hun bril of contactlenzen weglaten, en kan het refractieverschil worden opgelost door de lenzen van de VR bril te verplaatsen.

     

Het doel van VR is om de gebruiker het gevoel te geven dat hij in een digitale (virtuele) wereld zit. Het lijkt dan alsof je middenin een film of in een spelletje zit. Om dit te bereiken is het nodig om een groot deel van het gezichtsveld te vullen met het beeldscherm. Dit wordt in de VR bril gedaan door het beeldscherm heel dicht bij het gezicht te houden.

Omdat het niet mogelijk is om de focussen op een scherm dat zodanig dichtbij staat wordt er gebruik gemaakt van twee sterke convexe lenzen. Deze lenzen wekken de illusie dat het scherm heel ver weg staat en ontzettend groot is. De lenzen hebben hierbij twee functies. Ten eerste vergroten de lenzen de inhoud die op het scherm wordt weergegeven, net als wanneer je een vergrootglas gebruikt. Ten tweede helpen de lenzen om op het scherm te focussen. Dankzij de lenzen kun je gemakkelijk naar het scherm kijken, zonder dat de ciliaire spier in de ogen zich hoeft aan te spannen.

Onze VR bril gebruikt een smartphone als input voor de dichoptische training. Hierdoor kunnen we besparen op de kosten voor dure technologie en blijft onze behandeling voor iedereen betaalbaar.

Leave a Reply